July 1, 2011

Hlovate | Novel Versus

Assalamualaikum,

Versus?
Aku nak versus sape?

heee,tu lah novel yang aku nak review untuk pertama kali lepas aku up entry NI

Tajuk Novel : Versus
Karya          : HLovate
Tarikh Terbit : April 2010 - Disember 2010(Dah tujuh cetakan)

Kalau ada sape-sape yang dah beli, or dah baca mesti perasan dekat first page before start tu,Hlovate bagi pesanan camni

Buat 'awak' yang mahu berubah,
Berubahlah walaupun payah,
Berubahlah ke arah hidup lebih indah
Hidup dan masa muda sekali cuma
Sanggup nak sia-siakan tanpa redha-Nya?
May Allah bless.

Nampak tak?
Buku ni mula-mula langsung tak tarik perhatian aku untuk baca,
LANGSUNG takda,
Tapi taktau kenapa,Allah gerakkan hati aku untuk beli dan baca waktu pesta buku tahun ni,Alhamdullilah.

Dari situ,aku mula tertarik dengan karya HLovate ni,
Buku ni,terutamanya banyak pengajaran yang kita dapat,

Sinopsis yang digarab oleh aku :

Perubahan yang dilakukan atas dasar wasiat dari atuk Minn Edina,buat hidup Minn Edina bertukar 360 degree.Dari gadis Street terus bertukar menjadi gadis yang bertudung,baju besar,jeans besar..Takda sorang pun kawan dia tau atau berani sebut pasal kehidupan street dia dulu.Atas takdir tuhan,Ashraff Omar dan Minn Edina dipertemukan..Ashraff Omar,budak street yang paling style lah konon..AO menganggap Minn Edina sebagai sesuatu yang bakal memalukan dia bila terpaksa menjadi mentee(anak didik) Minn Edina.

Peristiwa menarik selepas perkenalan mereka membuatkan hati AO berdetik.Dan kerana perasaan itu dia tekad untuk berubah yang pada mulanya hanya kerana seorang gadis bernama Minn Edina.Namun hati manusia Allah yang pegang,AO mula sedar apa itu perjalanan dalam hidup,dia mula berubah dan kembali ke jalan yang benar.Jalan menuju Allah.Perubahan AO kepada Ashraff Omar buatkan Minn Edina berjauh hati.

Kenapa benda ni jadi?Beli buku ni,baca dan fahami..:)

Antara Dialog yang aku suka ,

Tapi sekarang ni,budak pakai tudung bersepah je kat luar tu.Ramai.Tapi ramai juga yang pakai tudung tu buat benda yang tak sepatutnya orang yang menjaga aurat tak buat.Pergaulan antara different gender tak terjaga.Bertepuk-tampar suka-suki je.Berkepit sana sini macam kira halal je.Karoke lounge,cinema dengan konsert pun kira boleh redah je.Apabila tudung tu dah jadi trend,fashion and the new 'in' thing dan bukan lagi dipakai kerana tuntutan agama,itu sebab yang jadi agaknya. - Minn Edina

Skate tak salah.The life hat comes with it yang payah nak dibawa - Ashraff Omar

Bagi aku,sesiapa yang beriman dengan Allah tu 'baik' - Hairi


P/s:Betul la kata orang better late than never,tapi it's better to never late.

story line for my life

2 comments:

ghab van hal said...

saya benci novel. tapi jangan bagi saya baca sinopsis novel yang kat belakang itu. mesti saya akan sambung sampai habis. true story.. T_T

HeziqaMushadadLee said...

Ghab van Hal : seriusly the book memang best..sinopsis dia biasa je,tapi isi dalam tu memang best ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...