July 21, 2011

Kerja Kerajaan atau Swasta?

Assalamualaikum,
Kerja Kerajaan atau Swasta??
Apa pandangan korang?
Pada aku sektor sesuatu pekerjaan tu tak memainkan peranan penting,tapi kualiti mereka bekerja yang dinilai..
Pengalaman berurusan dengan mereka yang berada dalam kedua-dua bidang kerja membuatkan aku membuat ulasan peribadi yang mungkin agak kejam pada pandangan korang.
Namun diingatkan,pendapat ini hadir kerana pengalaman yang menimpa diri yang rasanya bukan sekali.
Jom,tinjau!

Amaran : Ini hanya pendapat peribadi yang pernah aku alami.Kalau rasa tak sanggup nak baca,baik blah je*Maaf atas bahasa yang kurang sopan*

Pekerja Kerajaan
Khususnya pada aku,pekerja di sektor kerajaan hanya tahu makan gaji.Kenapa timbul isu ni dalam pendapat aku?Sebab Segelintir..SEGELINTIR dari mereka akan buat kerja macam melepaskan batuk ditangga.Aku sering berhadapan dengan situasi dimana pekerja kerajaan khususnya yang bekerja bahagian pertanyaan(receptionist)antaranya dekat FAMA,Selayang..Amik kau!Aku dah sangat-sangat bengang.Kenapa bengang?Sebab pukul 3 petang pun belum balik dari lunch!Pada aku yang harus melakukan kerja dengan cepat,korang rasa apa yang aku rasa bila berlaku kejadian di atas?Pergh!wa memang bengang tahap gaban weyh,sebab setahu aku orang balik lunch pukul 2..Ni aku tunggu dekat pukul 3,jangankan orang,batang hidung pun takde..Dekat sejam aku tunggu just nak tanya pasal jabatan yang kena refer..Tak ke haram tu,sampai tak pasal-pasal aku yang kena sembur dek bapak aku..Wa berapi weyh!

Pekerja Swasta 
Kebiasaannya,pekerja swasta yang buat kerja cam dekat atas ni,memang dah lama kena tendang dari kerja tu.Pekerja swasta lebih menjaga pengguna/pelanggan dari pekerja kerajaan.Sebab sektor swasta lebih mempercayai pengguna dan lebih mementingkan pengguna.Bak kata dorang "costumer is always right"..

Ini pendapat peribadi aku,pada yang bekerja di sektor yang disebut,tolonglah layan pelanggan tu dengan berhemat.Dan jangan nak curi tulang je,Dari pukul 12 sampai 2,lunch,nak jugak di extend kan sampai pukul 3..Kalau nak buat perangai pun,biarlah kena masanya,Buat nya time kau ngulor tu ada pelanggan yang nak tanya hal-hal emergency,tak ke tak bertimbang rasa tu..Free-free kena sumpah seranah,

Pendapat korang macam mane?Setuju atau Tidak?

story line for my life

7 comments:

[k]o{q}i[n] said...

saya kerja kerajaan. harap maklum..

HeziqaMushadadLee said...

Ayie : errr terasa ka??aku bagitau dekat yang buat kerja camtu..kalau kau bukan,abaikan saje ^^

amyrasazaly said...

saya ada pengalaman kerja kerajaan dan swasta.. sangat tepat apa yang di perkatakan. mungkin org2 kerajaan tak terasa kerugian yang melanda.. sbb bukan dari sumber meraka berbanding dengan pekerja swasta.

HeziqaMushadadLee said...

amyrasazaly : mungkin..thanks untuk komen <3

Mekz's! said...

agak la...hari tu g pejabat post just nk confirm kan setem dan beli jugak la pastu tnye skrg kene guna 60 cent dh ke? xde 30 cent dh ke? untuk antar surat...tp tetibe2 belum sempat lg nak tanye dh kene sembur..amik tiket! lelaki nak kate muda muda jugak la dlm late 20ties gitu..agak ranap jugak la hati waktu dn ketika itu..huhu igt dtg bulan la tuu..xpun isteri die tgh pregnant then die terkene tempisan dek emosi isteri die tuh..kan..sian kt dia..huhu

HeziqaMushadadLee said...

Mekz's : HAHA..Ade pengalaman jugak yang tu..Tak pasal2 kena sembur..Pergh!Sadis

TisuMedia said...

aku plak prefer kerja sendiri... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...